
Historia
Palarnia Mokaflor została założona w 1950 roku przez Vasco Berniniego w małej alejce na Piazza della Signoria we Florencji we Włoszech.
Vasco posiadał bardzo dużą wiedzę na temat kawy i doświadczenie w jej wypalaniu. Dlatego metody palenia stosowane przez wiele innych palarni wydawały mu się niewłaściwe. Był przekonany, że klienci docenią jeszcze bardziej kawę o bogatej cremie, jeśli połączy się ją ze zrównoważonym smakiem. Aby rozwinąć ten pomysł doszedł do wniosku, że należy znaleźć idealny profil palenia dla każdej odmiany kawy.
W 1970 roku Mokaflor zaczął rozszerzać swoją działalność poza Toskanię, docierając do Umbrii, Kampanii, Emilii Romagna i innych włoskich regionów.
Po śmierci Vasco w 1987 firmę przejęli jego synowie Andrea i Renzo Bernini. Ekspansję zagraniczną rozpoczęli od wzięcia udziału w pierwszych targach w Niemczech i Europie Północnej.
Kolejnym istotnym krokiem w historii Mokaflor było założenie Akademii Espresso w 2009 roku, która prowadzi szkolenia związane z branżą kawową. Kursy obejmują każdą niszę w świecie kawy i świata baru: od zawodu baristy i barmana, przez sztukę Latte Art and Brewing , przez zarządzanie lokalem, po tajniki palenia kawy, aż do profesjonalnej degustacji. Co więcej, Espresso Academy oferuje możliwość uzyskania certyfikowanych egzaminów SCA (Specialty Coffee Association) i Latte Art Grading System.
W 2015 roku narodziło się Caffèlab, laboratorium kawy, którego celem jest poszukiwanie najlepszych kaw speciality w połączeniu z najlepszymi narzędziami do wszystkich rodzajów ekstrakcji.
Osiem kroków
Osiem kroków: była to odległość między pierwszym sklepem, w którym została założona palarnia w 1950 roku, a Piazza della Signoria - sercem Florencji!
1. Surowa kawa
Jak w przypadku każdego produktu, najważniejszy jest odpowiedni dobór surowca. Mokaflor wybiera i sprawdza wszystkie dostarczane partie surowej kawy. Zawsze poszukując najlepszych ziaren i bezpośrednich kontaktów z producentami.
2. Palenie
W siedzibie palarni, niedaleko centrum Florencji, każdy gatunek kawy wypalany jest indywidualnie i na zamówienie, aby zapewnić jak najlepszy profil palenia każdej kawy. Wszystko dzięki rzemieślniczej metodzie palenia, ręcznej i bezpośredniej kontroli.
3. Odgazowanie
Kawa po paleniu jest odstawiana na 48 do 72 godzin, aby dać jej możliwość uwolnienia całego CO2 przed zapakowaniem i transportem. Dzięki temu pakowana jest tylko najlepsza kawa!
4. Rekomendacja
Każda mieszanka kawy jest przygotowywana zgodnie z zasadą zachowania balansu pomiędzy aromatem, słodyczą i body. Kawy speciality i single origin pakowane są odrębnie, aby podkreślić ich wyjątkowość.
5. Szkoła
Mokaflor przekazuje swoją wiedzę zarówno profesjonalistom jak i miłośnikom kawy poprzez Akademię Espresso. Szkoła oferuje kursy zarówno w języku angielskim, jak i włoskim. Zakres tematyczny szkoleń jest szeroki i zróżnicowany: od umiejętności baristy, przez selekcję surowego ziarna, palenie, degustację, aż po zarządzanie kawiarnią i kursy barmańskie.
6. Certyfikaty
Palarnia przywiązuje fundamentalną wagę do przejrzystości łańcucha dystrybucji oraz zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia konsumentów. W szczególności poprzez certyfikacje dobrych praktyk rolniczych, jak i godnego traktowania ludzi, a więc zrównoważonego rozwoju.
7. Zrównoważony rozwój
Ziarna wypalane w Mokaflor pochodzą z plantacji biorących udział w projekcie Women Coffee Project, tj. wspierających zrównoważone praktyki rolnicze.
Projekt Women in Coffee ma na celu stworzenie platformy dla kobiet, które są liderami jako producentki, importerki i eksporterki kawy, aby mogły zaprezentować swoją perspektywę tej branży. Kolejnymi istotnymi celami jest promowanie świadomości w kwestii równości płci w krajach produkujących kawę, edukowanie jak angażować się w temat równości płci oraz organizowanie corocznych paneli dla kobiet, które dzielą się swoimi doświadczeniami.
8. Transparentność
Ostatni krok dotyczy przejrzystości komunikacji oraz możliwości stałego informowania Konsumentów o pochodzeniu i metodach uprawy kaw Mokaflor.