Producent
Producent
Rodzaj
Cena
-
od
do
Promocja
14,00 zł
Herbata
Herbata to napój wytwarzany z połączenia suszonych liści rośliny Camellia Sinensis z gorącą wodą. Herbata to drugi po wodzie najpopularniejszy napój na świecie. Roślina Camellia Sinensis rośnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych, stąd jej pochodzenie na kontynentach Azji i Afryki.
Pierwsze odnotowane spożycie herbaty w historii miało miejsce w Chinach już w X wieku pne. Wkrótce rozprzestrzenił się na Koreę i Japonię. Dopiero w XIX wieku picie herbaty stało się powszechną rozrywką wszystkich warstw społecznych. Obecnie picie herbaty występuje na co dzień, a nie tylko jako składnik popołudniowej herbaty czy herbacianego przyjęcia. W Wielkiej Brytanii stał się swego rodzaju „napojem narodowym” i integralną częścią brytyjskiej kultury.
Czarna herbata
Herbata czarna to rodzaj herbaty, która jest bardziej utleniona niż herbaty oolong , żółte , białe i zielone . Czarna herbata jest generalnie silniejsza w smaku niż inne herbaty. Wszystkie cztery rodzaje są zrobione z liści krzewu (lub małego drzewa) Camellia sinensis . Wykorzystywane są dwie główne odmiany tego gatunku - chińska odmiana drobnolistna (C. sinensis var. Sinensis), używana do większości innych rodzajów herbat, oraz wielkolistna roślina asamska (C. sinensis var. Assamica), która była tradycyjnie używana głównie do herbaty czarnej, chociaż w ostatnich latach produkowano niektóre herbaty zielone i białe.
Czarna herbata służy do poprawy czujności umysłowej, a także umiejętności uczenia się, pamięci i przetwarzania informacji. Jest również stosowany w stanach takich jak bóle głowy, zarówno niskiego, jak i wysokiego ciśnienia krwi, w zapobieganiu chorobie Parkinsona i wielu innych, ale nie ma dobrych dowodów naukowych na poparcie tych zastosowań.
Biała herbata
Biała herbata jest jedną z najdelikatniejszych odmian herbaty, ponieważ jest minimalnie przetworzona. Biała herbata jest zbierana zanim liście krzewu herbacianego całkowicie się otworzą, kiedy młode pąki są nadal pokryte cienkimi białymi włoskami, stąd nazwa „biała” herbata. Minimalna obróbka i niskie utlenianie dają jedne z najdelikatniejszych i najświeższych dostępnych herbat.
Uważa się, że biała herbata ma mniej kofeiny niż zielona lub czarna. Okazało się, że oryginalna biała herbata Fujian pochodząca z Chin ma mniej kofeiny niż inne rośliny herbaciane. Ale inne odmiany krzewów herbacianych na całym świecie, które są uprawiane na białą herbatę, mogą nie mieć tak niskiej zawartości kofeiny. Niektóre badania pokazują nawet, że niektóre białe herbaty mogą zawierać tyle samo lub więcej kofeiny, co herbaty zielone lub czarne, w zależności od tego, gdzie były uprawiane i jak zostały przetworzone.
Zielona herbata
Wiele osób, które dopiero zaczynają przygodę z herbatą, zaskakuje fakt, że zielona herbata i czarna herbata pochodzą dokładnie z tego samego gatunku roślin - Camellia sinensis.
Ostatecznie to różnorodność krzewów herbacianych i sposób przetwarzania liści herbaty określa, w jaki sposób zielona herbata staje się „zielona”, a czarna herbata „czarna”.
Zaparzona zielona herbata ma zazwyczaj kolor zielony, żółty lub jasnobrązowy, a jej profil smakowy może wahać się od trawiastego i prażonego (wypalany na patelni) do roślinnego, słodkiego i przypominającego wodorosty (parzony). Prawidłowo zaparzona większość zielonej herbaty powinna mieć dość jasny kolor i tylko lekko cierpki.
Rooibos
300-letnia roślina rooibos jest tylko dzieckiem w porównaniu do liczącej ponad 1000 lat Camellia sinensis, która daje coś, co znamy jako czarną i zieloną herbatę.
Rooibos to zioło pochodzące z Południowej Afryki, które wcale nie jest prawdziwą „herbatą”. Jest to raczej roślina, którą po zebraniu i wysuszeniu można zaparzyć w czerwono-brązowy napar ziołowy nazywany przez przemysł herbaciany „afrykańską czerwoną herbatą” lub „herbatą z czerwonych krzewów”.
Oolong (ulung, zwana też herbatą niebiesko-zieloną, szmaragdową, turkusową, wulung)
Oolong nie jest herbatą czarną ani zieloną; należy do własnej kategorii herbat. Jednak oolong może mieć więcej właściwości czarnej herbaty lub więcej właściwości zielonej herbaty, w zależności od kierunku, w jakim mistrz herbaty przyjmie w przetwarzaniu herbaty.
Herbata oolong reprezentuje prawdziwe mistrzostwo rzemieślnicze w przetwarzaniu herbaty. Wygląd, kształt i smak herbaty oolong mogą się znacznie różnić w zależności od regionu, w którym jest uprawiana i jak jest przetwarzana. Początki oolongu głosi się zarówno w Chinach, jak i na Tajwanie, a herbata nadal jest bardzo czczona w obu krajach.
Jedna z historii głosi, że Chińczycy nadali nazwę „wulong” lub „czarny smok” dużym, ciemnym liściom herbaty, które zostały mocno utlenione i skręcone w kształty przypominające mistycznego chińskiego smoka. Inna historia opowiada historię farmera herbaty imieniem Wu Liang (później skróconego do Wulong), który przypadkowo odkrył styl herbaty oolong. Rolnik był rozproszony po długim dniu zbierania herbaty, a po powrocie do więdnięcia liści herbaty odkrył, że już zaczęły się utleniać. Bez względu na to, w którą historię wierzysz, prawdą jest, że najsłynniejsze chińskie oolongi są uprawiane w regionach wysokogórskich na skalistym terenie i przy chłodnej pogodzie. To wyjątkowa geografia i surowe środowisko nadają tym oolongom bogaty smak, z którego słyną.