Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

INFOLINIA: 510 86 83 86 pon.-pt 10-18  sob. 10-14

strefa

Przepisy na kawowe desery i lody

KAWY MROŻONE:

Kawa mrożona z jagodami:

Składniki:
- filiżanka mocnej kawy (bez fusów, zaparzona w ekspresie, kawiarce lub french pressie)
- 4 łyżki świeżych jagód
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 50ml mleka
- bita śmietana
Przygotwanie:
Zmiksuj świeże jagody z cukrem i przelej do szklanki. Na jagody powoli nalej wcześniej przygotowaną, zimną kawę. Uzupełnij bardzo delikatnie mlekiem tak aby powstały warstwy. Udekoruj bitą śmietaną.

Karmelowa kawa mrożona

Składniki:
150 ml schłodoznej kawy (bez fusów, zaparzona w ekspresie, kawiarce lub french pressie)
150 ml mleka
2 gałki lodów śmietankowych
2 łyżki syropu karmelowego
lód kruszony
opcjonalnie bita śmietana do dekoracji oraz pokruszone ciasteczka
Przygotowanie:
Kawę wymieszaj z mlekiem. Do blendera wlej kawę, dodaj syrop karmelowy, lód, zblenduj całość. Dodaj lody śmietankowe, ponownie zblenduj przez chwilę. Przelej napój do szklanki, udekoruj bitą śmietaną i wzorkiem z pokruszonych ciasteczek.

Brzoskwiniowa kawa mrożona

Składniki:
½ szklanki chłodnej kawy
szklanka soku z brzoskwini
bita śmietana
plasterek pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:
Foremkę do robienia kostek lodu zalej sokiem z brzoskwini, zamroź.
Owocowe kostki lodu wsyp do shakera lub wysokiego naczynia z przykrywką. Przygotuj kawę i zalej nią kostki lodu, energicznie potrząśnij. Shakerato przelej do wybranego naczynia. Udekoruj bitą śmietaną, plasterkiem pomarańczy.

Kawa mrożona z rumem i likierem pinacolada

Składniki:
100 ml chłodnej kawy
50 ml rumu
50 ml likieru typu pinacolada
2 łyżeczki cukru
kostki lodu
ćwiartki pomarańczy (lub innych cytrusów) lub małe kawałki świeżego ananasa
Przygotowanie:
Do kawy dodaj cukier. Zmieszaj z pozostałymi składnikami. Podawaj z lodem, ozdobione ćwiartkami cytrusów lub ananasa.

 

Kawa mrożona orzechowa

Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml mleka
2 łyżeczki syropu orzechowego
1/4 szklanki masła orzechowego
1 banan dojrzały
½ szklanki lodu kruszonego
Do dekoracji:
bita śmietana, 1/2 łyżeczki kawy, ½ łyżeczki kakao, ½ łyżeczki cukru pudru, siekane orzechy
Przygotowanie:
Bitą śmietanę zmieszaj z kawą, kakao i cukrem pudrem. Wstaw na kilka minut do lodówki.
Zmiksuj składniki koktajlu. Wlej do szklanego naczynia.
Podawaj z łyżką przygotowanej wcześniej ciemnej bitej śmietany. Możesz ozdobić kruszonymi orzechami.


Kawa mrożona wiśniowa

Składniki:
125 ml chłodnej kawy
1 łyżka syropu lub soku wiśniowego
2 łyżki wiśni świeżych lub z kompotu
1 gałka lodów waniliowych
1 gałka lodów czekoladowych
bita śmietana do dekoracji, może być w wersji light
kawałek ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Do szklanki wkładaj na przemian gałki lodów, przetykając je wiśniami. Zalej kawą. Dekoruj bitą śmietaną, syropem lub sokiem wiśniowym i tartą czekoladą.

 

Kawa mrożona Tajska

Składniki:
300 ml chłodnej kawy
75 ml słodzonego mleka skondensowanego
1/4 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki pieprzu cayenne (to da kawie delikatnego kopa)
kostki lodu
gwiazdka anyżu do smaku i ozdoby
Przygotowanie:
Do przygotowanej wcześniej kawy dodaj przyprawy i skondensowane mleko. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Sprawdź walory smakowe, jeśli potrzeba dodaj więcej mleka. Im więcej mleka dodasz, tym kawa będzie słodsza, ale i delikatniejsza. Wypełnij szklankę kostkami lodu, przelej kawę do szklanki. Ozdabiaj gwiazdką anyżu.

 

Kawa mrożona z gruszką

Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml zimnego mleka
3 łyżeczki likieru kokosowego np. Malibu (opcjonalnie)*
2 gałki sorbetu gruszkowego
wiórki kokosowe
kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Rozpuść kawę w mleku. Dodaj likier lub syrop kokosowy. Wyjmij sorbet i ogrzej go w temperaturze pokojowej. Zmiksuj sorbet razem z kawą i przelej do szklanki. Dekoruj wiórkami kokosowymi oraz posyp kakao.

 

KAWOWE I CZEKOLADOWE DESERY, DESEROWA KAWA, KAWA W DESERACH

3 kolorowy deser kawowy

Składniki:
2 serki homogenizowane
2 jajka
1/5 szklanki cukru
10g żelatyny
300ml gorącej wody
1 opakowanie bitej śmietany+mleko
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Rozpuść łyżkę żelatyny w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
Zmiksuj serki z cukrem i żółtkami. Następnie ubij pianę z białek i dodaj do masy, potem ostudzoną żelatynę i na końcu bitą śmietanę. Trochę bitej śmietany zostaw do dekoracji.
Gotową masę rozdzielamy do miseczek na 3 równe części. Pierwszą miseczkę zostaw jak jest, do drugiej dodaj 1 łyżeczkę kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszaj.
Do trzeciej dodaj to samo co wcześniej plus trochę kakao aby podkreślić kolor i smak.
Gotowe masy wlewamy po kolei do przygotowanych szklanek czy pucharków.

 

Ciasto jogurtowo - kawowe

Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 bita śmietana
1 galaretka poziomkowa
1 duży jogurt bananowy
1 banan
2 łyżki żelatyny
3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąke i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wstawic do rozgrzanego piekarnika (180st) i piec 30 min. Ciasto ostudzić i przekroić na 2 części. 2 łyżki kawy rozpuścić w pół szklanki przegotowanej ostudzonej wody. Połową roztworu nasączyć 1 połowe ciasta. W połowie szklanki gorącej wody rozpuścić 2 łyzki żelatyny po czym dolać do jogurtu i zmiksować. Pozostawić do lekkiego stężenia i wylać na 1 połowe ciasta. Banana pokroić na plastry. Ułożyć na masie i przykryć 2 połową ciasta wcześniej nasączonego resztą kawy. Bitą śmietanę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody i wystudzić. Następnie dolać do bitej śmietany ciągle mieszając. Położyć na ciasto i po stężeniu posypać łyżeczką kawy i czekoladą.

 

Tort kawowo-czekoladowy z wiśniami

Składniki:
CIASTO
150g masła
150g drobnego cukru do pieczenia
6 jajek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy
pół łyżeczki aromatu waniliowego
150g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WIŚNIE
450g mrożonych, wydrylowanych wiśni
2 łyżki cukru
DO NASĄCZENIA
4 łyżki rumu
BITA ŚMIETANA
750ml schłodzonej śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
DEKORACJA
słoiczek wiśni w zalewie

Przygotowanie:
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem. Dodać kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Wymieszać z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz kawą. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto pokroić na 3 krążki. Wiśnie podgrzać z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, odcedzić i ostudzić. Sok zachować i wymieszać z 3 łyżkami alkoholu. Nasączyć nim krążki ciasta. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Krążki tortu przełożyć wiśniami i bitą śmietaną.

 

Tarta kawowa z białą czekoladą

Składniki:

SPÓD
140g herbatników z ciemną czekoladą
2 łyżki deobnego cukru
70g roztopionego masła

MASA
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
300ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
200g białej czekolady

DEKORACJA
bita śmietana
ziarenka kawy
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:
Spód: Herbatniki dokładnie pokruszyć, wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno (ewentualnie dodatkowo także boki) małej formy o średnicy 20 cm. Docisnąć masę do formy, wstawić do lodówki. Masa: W filiżance rozpuścić kawę w gorącej wodzie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: połamać na kostki, włożyć do miseczki, miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Ubić śmietankę, następnie zmiksować z rozpuszczoną kawą. Wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia, na minimum 3 godziny, ale najlepiej na noc. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed pokrojeniem aby spód nieco zmiękł. Przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną, ziarnami kawy oraz kawą.

 

Ciasto Cappuccino

Składniki:
1 szklanka cukru
1 i ¼ szklanki mąki
6 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem śmietankowy
1 szklanka mleka
1 litr kremówki
mleczna czekolada
5 łyżeczek cappuccino
3 opakowania smietan-fixa

Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wbić jaja i wsypać cukier. Ubijać mikserem przez 15 minut. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao (wymienione składniki uprzednio wymieszane, przesiewać przez sitko). Całość dokładnie wymieszać dużą łyżką. Piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni, przez ok. 40 minut. Śmietanę ubijać przez ok. 3 minuty w wysokim naczyniu. Dodać śmietan – fixy i cukier puder. Odstawić na kilka minut do lodówki. Krem śmietankowy przygotować w sposób podany na opakowaniu. Dodać cappucino. Po upieczeniu odstawić ciasto na pół godziny. Kiedy ostygnie, przekroić na dwie równe części. Przełożyć je kremem w kolejności: ciasto + warstwa kremu cappucino + warstwa śmietany + ciasto. Udekorować pozostałą śmietaną i wiórkami czekolady.

 

Ciasto kawowo-kakaowe

Składniki:
60g miękkiego masła
150g drobnego cukru
2 jajka
220g mąki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
35g kakao
2 łyżki kawy granulowanej
250ml jogurtu naturalnego ( typu greckiego)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyciągnąć z lodówki. Mąka, proszek i soda powinna być przesiana. Wszystkie składniki umieścić w mikserze (w dowolnej kolejności) i zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut. Wlać do przygotowanej formy (może być tortownica o średnicy 21 cm, ja piekłam w keksówce o wymiarach dolnych 23 x 10 cm). Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC.

 

Kawowe babeczki

Składniki:
½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g orzechów laskowych
szczypta soli
½ szklanki likieru kawowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 jajko
½ szklanki curu
1/3 szklanki oleju
½ szklanki kawowego jogurtu

Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i sól. Likier wymieszać z kawą. Jajko ubić z cukrem, olejem, jogurtem i alkoholem z kawą. Dodać mąkę z dodatkami, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanych foremek, piec 20 – 25 min. w temp. 200°C. Polewę rozpuścić, polać wystudzone babeczki, udekorować orzechami (można udekorować przed pieczeniem – migdał ładnie się zagłębia w ciasto).

 

Kawowa Panna Cotta

Składniki:
300ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
bardzo mocne espresso
3 łyżeczki brązowego curu
2 łyżeczki żelatyny
½ tabliczki gorzkiej czekolady (70% kakao)
250ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w mleku i powoli podgrzewać, aż się rozpuści. Zaparzyć kawę i rozpuścić w niej cukier. Połączyć z mlekiem i ostudzić. Kiedy zacznie tężeć ubić mikserem (jak na ptasie mleczko) i przelać do pucharków. Ubić śmietanę z cukrem. Połowę połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Nakładać na wartswę kawy (po wyjęciu znajdzie się na górze). Udekorować tartą czekoladą lub gotowymi ozdobami.

 

Kisiel kawowy

Składniki:
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki rodzynek

Przygotowanie:
W małej ilości zimnego mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i rodzynkami. Gdy się zagotuje, wlać stale mieszając mleko z mąką, zagotować i trzymać na małym ogniu około minuty. Masło rozetrzeć z kawą na spodku i rozprowadzić w gorącym kisielu, cały czas mieszając, by kawa dokładnie się rozpuściła. Gotowy deser przelać do pucharków.

 

Deser kawowy na zimno

Składniki:
1 mały jogurt naturalny (ok 180ml)
1 serek waniliowy (ok 150g)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy sypanej
1 płaska łyżka żelatyny
2 łyżki orzechówki
2 gałązki mięty
1 pomarańcza
biszkopty
4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Kawę zalać 1/2 filiżanki wrzątku, a kiedy przestygnie dodać żelatynę. Kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Jogurt zmiksować do spienienia, połączyć z serkiem i zmiksować z żelatyną rozpuszczoną w kawie. Dodać posiekane listki mięty i orzechówkę. Foremki do tartinek wyłożyć folia spożywczą, na dnie ułożyć po plasterku pomarańczy, zalać je masą kawową. Na masie ułożyć biszkopty. Całość przykryć talerzykiem i odstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Deserki wyjąć z foremek i z folii i udekorować czekoladą i listkami mięty.

 

LODY KAWOWE, KAWA Z LODAMI, DESERY LODOWO-KAWOWE

Lody kawowe

Składniki na ok. 900 ml lodów:
400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany 36%
135 g cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant)

Przygotowanie:
Kawę rozpuszczalną rozgnieść łyżką lub rozetrzeć palcami na proszek. Można też kupić kawę o konsystencji proszku. Ważne by nie pozostały żadne granulki.
Śmietanę i mleko przełożyć do garnka, dodać cukier puder i proszek kawowy. Miksować mikserem aż składniki się połączą a masa nabierze pięknego kawowego koloru.
Powstałą masę przelać do pojemnika na lody. Jeśli w masie zostaną jakieś nierozbite granulki kawy, należy przelać masę do pojemnika na lody przez sitko, rozcierając ewentualne granulki.
Pojemnik zamknąć, wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

 

Kawa z Lodami 1

Składniki:
100 – 150 ml naparu z kawy (ostudzonego)
100 ml mleka
od 3 do 5 gałek lodów waniliowych/ śmietankowych/ kawowych/ bakaliowych

opcjonalnie: bita śmietana, cynamon / kakao do dekoracji

Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia (pojemnik do blendowania) wlej mleko i napar z kawy. Dodaj lody i wszystko ze sobą wymieszaj / zmiksuj / zblenduj. Powstanie gęsty mus, coś w rodzaju shake’a. Mus przelej do szklanki, dodaj bitą śmietanę, oprósz cynamonem bądź kakao – albo najlepiej jednym i drugim.

 

Kawa z Lodami 2

Składniki na 1 porcję:
2 małe gałki lodów bakaliowych
150 ml przestudzonej kawy
bita śmietana (słodzona)
1 łyżka syropu o smaku orzechów laskowych
Przygotowanie:
Na dnie szklanki o pojemności 350 ml umieszczamy lody i zalewamy je kawą połączoną z syropem (kawa powinna być całkowicie zimna). Wierzch kawy dekorujemy solidną warstwą bitej śmietany i natychmiast serwujemy.

WszystkoDoKawy.pl

Odwiedź nas i przekonaj się co możemy Ci zaoferować

WszystkoDoKawy.pl

Copyright © 2007 - 2016
WszystkoDoKawy.pl