Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

INFOLINIA: 510 86 83 86 pon.-pt 10-18  sob. 10-14

strefa

Przepisy na kawę

Jak zrobić dobrą kawę?

Lubisz eksperymentować i odkrywać nowe smaki? Świetnie trafiłeś. W tej zakładce znajdziesz rozmaite przepisy na kawę, które z pewnością Cię zaskoczą.

Zanim zaczniemy, musimy poznać kilka bardzo ważnych informacji.
Aby nasza kawa była perfekcyjna powinniśmy opanować sztukę parzenia espresso, bo to właśnie ono jest bazą każdego napoju kawowego: latte, cappuccino czy latte macchiato.
Prawidłowo przygotowane espresso można poznać po gęstej, kremowej piance zwanej cremą,
w której zamknięty jest prawie cały aromat naszej kawy.

 

ESPRESSO

7 g (+/- 0,5 g) kawy drobno mielonej
Temperatura wody na wylocie z ekspresu między 88° a 92° C
Ciśnienie wylotowe 9 bar
Pojemność filiżanek między 25 a 30ml
Czas przepływu 25 sek. (+/- 5 sek.)
Jeśli opanujemy już sztukę parzenia ekspresso, będziemy gotowi na dalszą podróż w świat kawowych przepisów.

espresso

 

ESPRESSO MACCHIATO  

Pobudzające espresso z odrobiną spienionego mleka
składniki:
1 porcja (30 ml) espresso
mleko o wysokiej zawartości tłuszczu
przepis:
Przygotuj espresso. Możesz użyć domowego ekspresu albo kawiarki.
Następnie podgrzej i spień mleko za pomocą spieniacza do mleka. Na gotową kawę nałóż łyżeczką piankę z mleka.

espresso machinato

CAPPUCCINO  

Kawa z mleczną, puszystą pianką, podawana zazwyczaj w grubej, białej porcelanie,
Pojemność: 180 ml (mała) i 200-220 ml (duża)

składniki:
1 porcja espresso (ok. 30ml)
150ml tłustego mleka ( najlepiej 3.2%)
czekolada, brązowy cukier- opcjonalnie, kakao do posypania

przygotowanie:

Podgrzej do około 50 – 60°C mleko i spień je. Do fliżanki nalej zaparzone espresso, następnie wlej mleko, a pianę ułóż dopiero na wierzchu. Piankę możesz posypać kakao lub startą czekoladą. Jeśli lubisz słodką kawę, dosłudź cukrem.

cappucino

 

CAFFE LATTE 

Włoski napój kawowy, który powstaje przez zalenie intensywnego espresso, gorącym, delikatnie spienionym mlekiem.
Latte podajemy w wysokich szklankach i z długą łyżeczką

składniki:
1 porcja espresso (ok. 30 ml)
mleko o wysokiej zawartości tłuszczu
opcjonalnie: cukier
pzygotowanie:
Przygotuj gorącą kawę z ziaren, które najbardziej lubisz. Podgrzej do około 50 – 60°C i spień mleko. Mleko wlej do wysokiej szklanki. Odczekaj pół minuty i delikatnie po ściance wlej wcześniej przygotowane espresso. Powinny utworzyć się trzy warstwy: na dole płynne mleko, po środku kawa, na górze pianka.

latte

 

LATTE MACCHIATO

Kawa bardzo podobna do Caffe Latte. Wyróżnia ją duża zawartość mleka w stosunku do ilości kawy, spienione mleko i sposób przygotowania. Mianowicie ekspresso dolewamy na samym końcu.

latte machinato

CAFE AMERICANO

Jest połączeniem espresso z gorącą wodą. W smaku przypomina kawę przygotowaną w ekspresie przelewowym.
przepis:
Do filiżanki lub kubka wlej gorącą wodę i do niej dolej przygotowane wcześniej espresso.Sugerowane proporcje to 1/3 espresso i 2/3 wody

americano

CAFFE MOKKA

Jest połączeniem espresso z gorącym mlekiem i syropem czekoladowym. Mleko nie może zawierać pianki. Powierzchnię kawy dekorujemy bitą śmietaną.
składniki:
espresso
150 ml mleka
3 łyżeczki czekolady w proszku
bita śmietana
wysoka szklanka
przepis:
Podgrzej mleko dodając czekoladę w proszku (mleko nie może się zagotować- to bardzo ważne). Zaparz espresso. Do szklanki wlej gorące czekoladowe mleko, a następnie dodaj espresso cienkim strumieniem po ściance szklanki. Podawaj z bitą śmietaną.

mokka

CAFFE FRAPPE

Orzeźwiający napój w sam raz na upalne dni. Podawana na zimno. Jej bazą jest espresso, koski lodu, woda oraz spienione mleko. Tak, jak latte oraz latte macchiato podajemy ją w wysokiej szklance najlepiej ze słomką. Dla urozmaicenia można dodać gałkę lodów waniliowych lub bakaliowych.
składniki:
napar mocnej kawy (ok. 50 ml)
schłodzone mleko
zimna woda i kostki lodu
cukier, owoce sezonowe lub lody (opcjonalnie)

przepis:
Zaparz swoją ulubioną kawę i pozostaw ją do ostygnięcia. Użyj miksera, spieniacza lub zwykłego słoika (wlej kawę i intensywnie potrząsaj) aby z kawy otrzymać w miarę sztywną pianę. Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu, a następnie wlej zimne mleko. Dodaj kawę razem z pianką. Opcjonalnie można dołożyć gałkę lodów. Pamiętaj koniecznie aby kawę podać ze słomką.

frappe

CAFFE CREMA

To po prostu espresso zrobione z większej ilości wody (180- 250ml). Kawa ta ma mocny i wyraźny smak, a jej wierzch pokrywa gruba crema.

crema

 

PRZEPISY NA DRINKI, KOKTAJLE i NAPOJE KAWOWE

 

Mała Czarna z Lodami - podawana w kieliszku od martini


składniki:
gałka lodów waniliowych
150 ml zaparzonej kawy, którą lubisz
przepis:
Do kieliszka wkładamy gałkę lodów waniliowych i delikatnie zalewamy je ciepłą kawą.

 

kawa lody

Amaretto coffee


składniki:
150 ml kawy, którą lubisz
20 ml syropu amaretto lub likieru amaretto
10 ml słodkiego skondensowanego mleka
kawałek skórki z pomarańczy
przepis:
Zaparzoną kawę wlej do filiżanki o pojemności ok 200ml. Do kawy dodaj syrop lub likier amaretto. Jeśli lubisz "białą" kawę, możesz dodać podgrzane mleko skondensowane. Filiżankę udekoruj plasterkiem pomarańczy, Twoja kawa będzie miałą niesamowity aromat.

amaretto

 

Korzenna chai coffee


składniki:
Herbata o korzennym smaku, może być np. "Chai Tee"
1 espresso lub 50 ml bardzo mocnej kawy, która lubisz
100 ml mleka
Opcjonalnie łyżeczka miodu
przepis:
Zaparz herbatę korzenną w 100 ml wody i przelej do dużej szklanki o pojemności około 300 ml. Dolej espresso lub mocną kawę. Uzupełnij szklankę wcześniej podgrzanym (do ok. 60o C) i spienionym mlekiem. Do smaku możesz dodać łyżeczkę miodu.

chai

 

Ajer coffee


składniki:
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
Espresso lub 50 ml mocnej kawy
100 ml mleka
Bita śmietana
20 ml Brandy
przepis:
Przygotowuj klasyczny kogel-mogel, a pod koniec ucierania powoli i bardzo delikatnie dolewaj Brandy. Przełóż utarte żółtko do szklanki o pojemności około 250 ml. Powoli wlej wcześniej podgrzane i spienione mleko. Odczekaj chwilę, a następnie delikatnie, żeby warstwy nie zmieszały się, wlej do mleka kawę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną i startymi wiórkami czekolady.

 

Kokosowe orzeźwienie


składniki:
40 ml mocno schłodzonej kawy
120 ml zimnego mleka
gałka lodów śmietankowych
20 ml rumu kokosowego
łyżeczka cukru
ekstrakt waniliowy
kakao lub wiórki czekolady
przepis:
Mleko z cukrem i odrobiną ekstraktu waniliowego spienić blenderem na dość sztywną piankę. Dodać lekko roztopione lody i rum. Mieszać zachowując puszystą konsystencję. Do szklanki wlać najpierw kawę, a na to powstały krem. Wierzch można udekorować sproszkowanym kakao lub wiórkami czekolady.

 

Miętowe natchnienie


składniki:
100 ml kawy o czekoladowej nucie ( cafefecel turquessa)
2 kawałki czekolady z nadzieniem miętowym
50 ml skondensowanego mleka
przepis:
Na dno filiżanki położ kawałki czekolady z nadzieniem miętowym i zalej je gorącą kawą. Po ok 2 minutach wymieszaj i dodaj mleko skondensowane.

mietowa

 

Cookie Latte


składniki:
50 ml kawy
200 ml spienionego mleka 3,2%
2-3 – kruche ciasteczka z amaretto/lub zwykłe ciastka + syrop amaretto
przepis:
Podgrzane mleko przelej do dzbanka/kubka i spień ręcznym spieniaczem. Do szklanki skrusz dwa cisateczka i zalej je mlekiem. Na koniec dodaj zaparzoną kawę i udekoruj swój drink kawowy skruszonym ciasteczkiem.
Wiśniowe Latte
składniki:
50 ml kawy
200 ml spienionego mleka 3,2%
30 ml białej czekolady
1 łyżeczka dżemu wiśniowego
przepis:
Rozpuść dokładnie czekoladę w podgrzanym mleku, następnie spień je. Zaparz kawę.
Na spód szklanki włóż dżem wiśniowy, a następnie dodaj spienione mleko.
Na koniec dodaj świezo zaparzoną kawę.
Górę kawy możesz posypać delikatnie kakao.


Carajillo


składniki:
45 ml espresso
30 ml hiszpańskiej brandy
1 łyzeczkę cukru
3 ziarenka kawy
przepis:
Wlej brandy z cukrem i ziarenkami kawy do filiżanki espresso. Użyj dyszy spieniającej do podgrzania brandy, następnie ją podpal. Przygotuj świeże espresso w innej filiżance i użyj go do gaszenia płonącego brandy.

WszystkoDoKawy.pl

Odwiedź nas i przekonaj się co możemy Ci zaoferować

WszystkoDoKawy.pl

Copyright © 2007 - 2016
WszystkoDoKawy.pl