Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

INFOLINIA: 510 86 83 86 pon.-pt 10-18  sob. 10-14

strefa

Odkrycie i historia kawy

Odkrycie kawy

Jedna z najbardziej znanych legend na temat odkrycia kawy mówi, że pastrzerz o imieniu Kaldi obserwował swoje zwierzęta i zauważył, że kozy zjadają liście i owoce rosnących na wyższych terenach drzewek, przez co są żywsze i nie śpią w nocy. Postanowił więc bliżej przyjrzeć się temu zjawisku i sam posmakował czerwonych jagód. Po zjedzeniu czuł przypływ energii, był bardziej pobudzony niż zwykle. Swoim niezwykłym odkryciem podzielił się z mnichem, który zaciekawiony zabrał trochę jagód i przyniósł je do klasztoru . Tam natomiast przeprowadzał eksprerymenty z przyrządzaniem ich na różne sposoby. Efektem tych działań był nowy, magiczny napój- kawa, która świetnie sprawdzała się podczas nocnych czuwań i modlitw w klasztorze.

odkrycie kawy

Inna legenda mówi o zupełnie przypadkowym odkryciu sposobu prażenia kawy.
Podobno ziarenka kawy niespodziewanie wpadły do obozwowego ogniska, a aromat, który powstał w ten sposób oszołomił pastrzerzy do tego stopnia, że postanowili skosztować owoców kawowca.

Kolejna legenda mówi o boskiej ingerencji przy odkryciu kawy. Podobno Archanioł Gabriel sprawił niezwykły podarunek schorowanemu i zmorzonemu przez sen Mahometowi i podarował mu kawę. Po jej spożyciu Mahomet poczuł moc i pobudzenie, do tego stopnia, iż był w stanie pokonać aż czterdziestu mężczyzn i jednocześnie uszczęśliwić czterdzieści kobiet.

Najbardziej popularnymi w historii wersjami odkrycia kawy jest muzłumańska i chrześcijańska.
ARABSKA legenda związana jest z szejkiem Omara, który był słynnym lekarzem. Wiódł on raczej skromny i pustelniczy żywot w swej pieczarze. Podobno pewnego razu objawił mu się rajski ptak , który oczarował go swoimi pieśniami. Za każdym razem, kiedy lekarz probował schwytać zwierzę, na jego miejscu wyrastały pachnące i nieznane mu dotychczas rośliny.
Pustelnik znalazł dla nich świetne zastosowanie. Tworzył z nich wywary, którymi leczył chorych. Wśród tych roślin były także ziarna kawy, którym szybko przypisał lecznicze właściwości. Te wieści błyskawicznie rozeszły się po całej Arabii, a Omara ogłoszono świętym.
Na jego cześć założono monastyr w Mekce.

CHRZEŚCIJAŃSKA legenda mówi, że to mnisi odkryli kawę. Podczas długich modlitw i czuwań walczyli z sennością i zmęczeniem. Na szczęście jeden z zakonników zauważył, że kozy, które zjadały czerwone jagody stawały się bardzo aktywne i sam postanowił spróbować tych owoców. Na efekt nie musiał długo czekać. Poczuł, że opuszcza go zmęczenie i szybko podzielił się tą nowiną ze współbraćmi i wkrótce wszyscy już korzystali z właściwości magicznych ziarenek. Niebawem jednak jeden z mnichów przypadkiem wyciągnął z ogniska spaloną gałązkę i spróbował uprażonych ziaren. Działanie okazało się jeszcze mocniejsze, dlatego podjęto pracę opracowania receptury napojiu. Tłuczono ziarna, a następnie przygotowywano z nich gorzkawy napój.


kawa po chrześcijańsku

W średniowieczu spożycie kawy było znikome. Pomimo, iż Persowie i Arabowie pijali kawę, na obszarach ich panowania nie uprawiano kawowca. Ziarna specjalnie sprowadzano z Etiopii i Somalii. Jednak ich wygórowana cena ograniczała mocno grono kawoszy. W tamtych czasach kawę głównie wykorzystywno więc jako lekarstwo, środek pobudzający.
W ten sam sposób korzystano z ziaren kawy w Afryce Północnej. Miażdżono je, dodawano tłuszczu, a z uzyskanej masy lepiono kulki, które zabierano na dalekie wyprawy. Ich żucie pomagało w chwilach zmęczenia i senności, a tłuszcz i biłaka w nich zawarte utrzmywały energię.

W XIV wieku sposób przygotowania napojou kawowego mocno ewoluował. Ziarna kawy podsmażano na metalowych tacach, następnie ścierano je na proszek i zaparzano we wrzątku. W podobnym czasie odkryto również tygielek, w którym przyrządzało się kawę wraz z cukrem, ambrą, goździkami i cynamonem.

 

Nowa używka na Bliskim Wschodzie

W końcówce XV wieku arabski prot Mokka, położony na południowym krańcu Morza Czarwonego stanowił duży ośrodek handlu rośliny nazwyanej KOHWET. Wraz z ekspansją arabską tradycja spożywania kawy rozpowrzechniła się na całym Biliskim Wschodzie. Początkowo zwyczaj ten rodził nieufność i niechęć. Do tego stopnia, że w 1511r w Mekce i w 1532r w Kairze zabroniono spożywania kawy. Na szczęście nie trwało to długo, i zakazy zostały zniesione. Niedługo po tym w Stambule w 1554r otwarto pierwszą KAWIARNIĘ.

 

Kawa w Europie i Ameryce

W Europie kawa pojawiła się dopiero na początku XVII wieku. Można było ją dostać tylko w miastach portowych takich jak : Hamburg, Londyn czy Amasterdam.
Olblężenie Wiednia przez Turków w 1683r i zostawienie dużych ilości kawy, poskutkowało zapoczątkowaniem kultury spożywania kawy. Na starym kontynencie pojawienie się kawy także rodziło wiele religijnych kontrowersji. Przedstawiciele Kościoła, twierdzili, że kawa pochodząca od Arabów jest zapewne „ dziełem szatana”. Dlatego też monopol na rynku kawowym wiedli Arabowie ale tylko do czasu rozpoczęcia epoki kolonialnej. Właśnie wtedy ziarna kawy zostały skradzione i przewiezione na plantacje do krajów Ameryki Południowej.
W XVII wieku większość mocarst kolonialnych z wyjątkiem Francji miała już swoje szczepy kawowca. Kompania Wschodnioindyjska stworzona przez Holendrów z dużym powodzeniem rozpowrzechniła ziarna kawy. Sprawiło to, że na początku XIX wieku kawa stała się mocno pożądanym towarem handlowym.


kawa w europie i ameryce

Obecnie kawa jest drugim, najlepiej sprzedającym się po ropie naftowej produktem. Dodatkowo przynosi ogromne zyski i jest jednym z najczęściej spożywanch napojów na świecie.
Z zapisków Leonarda Rauwulfa wynika, że kawa trafiła do Europy już w XVI wieku dzięki dwum kompaniom: holenderskiej i brytyjskiej. Pierwszą kawiarnię otwarto w Oksfordzie – w Anglii w roku 1650r, a jej właścicielem był turecki Żyd o imieniu Jakub. W Londynie natomiast kawową działalność rozpoczęto dwa lata później przy alei świętego Michała.
Niestety na kontynencie rozpowrzechnienie kawy miało duże opóźnienie. Francuzi mogli jej spróbować dopiero ok 1644 roku. A w 1669r kawę poznały także paryskie elity podczas przyjęcia wydanego przez tureckiego posła Mustafę Paszę.

 

Kawa w Polsce

W Polsce po raz pierwszy kawa pojawiła się w końcówce XVII wieku za sprawą panujących nad Mołdawią Turków. Wielbicielami czarnego naparu był między innymi Jan III Sobierski oraz Bohdan Chmielnicki. Z początku kawa była napojem tylko elitarnym ale od XVII wieku spopularyzowano ją i była łatwiejsza w dostępie. Mimo licznych zawiłości na temat działania kawy, ostatecznie uznano, że jest używką bezpieczną. Taki obrót sprawy przyczynił się do rozwoju wytwarzania procelany oraz fajansu w Ćmielowie, Białej Podlaskiej oraz Żółkwi. Kawę spożywano głównie bez dodatków na wchschodni wzór. Z czasem sposoby jej podawania zmieniały się. Zaczęto używać mleka, cukru a czarną pijano tylko w czasie postów.
Obecnie kawa jest produktem ogólnostępnym.

WszystkoDoKawy.pl

Odwiedź nas i przekonaj się co możemy Ci zaoferować

WszystkoDoKawy.pl

Copyright © 2007 - 2016
WszystkoDoKawy.pl