Iced Caffè Mocha – połączenie mocnego espresso, delikatnej bitej śmietany i słodkiej czekolady
Składniki:
40 ml espresso (lub mocnej kawy)
2 łyżeczki kakao
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki syropu waniliowego
Bita śmietana
Lód
Wykonanie:
Do garnka wlewamy całość mleka, podgrzewamy dodajemy 2 łyżeczki syropu waniliowego (można dodać więcej według uznania) i kakao. Gotujemy około 15 minut i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy ostudzone mieszankę mleka i kakao, następnie powoli wlewamy kawę. Na końcu całość ozdabiamy bitą śmietaną, możemy również posypać naszą kawę kakao lub wybraną posypką do kawy.
Domowe Cold Brew – czyli kawa „parzona” na zimno. Do jej przygotowania pomocy będzie French Press lub zwykły słoik!
Składniki:
Ulubiona kawa (zmielona)
Woda
Wykonanie:
Do naczynia wsyp zmieloną kawę – jeżeli masz możliwość wyboru stopnia zmielenia, zmiel kawę na grubo. Zalej wodą w temperaturze pokojowej, przefiltrowaną lub zagotowaną i wystudzoną, w proporcji 6 g kawy na każde 100 ml wody.
Przykryj naczynie (jeżeli używasz zaparzacza, nie dociskaj sitka) i wstaw do lodówki. Po 12-16 godzinach wyciągnij kawę z lodówki. Macerowanie kawy nie powinno dłużej niż 24 h.
Przelej napój przez drobne sitko. Pamiętaj, aby nie dociskać sitka, aby nie kawa nie stała się zbyt gorzka.
Cold Brew możesz podawać z mlekiem lub słodkimi syropami np. czekoladowym.
Cafe Affogato – espresso z lodami. Mocno pobudzający letni deser.
Składniki:
40 ml espresso (lub mocnej kawy)
Lody waniliowe lub śmietankowe
Ulubione dodatki
Wykonanie:
Szklankę przed podaniem można schłodzić w zamrażarce, dzięki czemu nasza kawa będzie naprawdę zimna. Do naczynia nakładamy wybrane lody a następnie zalewamy je espresso, deser możemy posypać startą czekoladą lub polać karmelowym syropem.
Espresso może być dodawane gorące, pozwoli to na delektowanie się smakiem rozpuszczających się lodów w kawie lub schłodzone kostkami lodu.