Opinie o Nas
Kawa - napój który kochamy -poznaj wszystkie rodzaje kaw.

Aromatyczna kawa o poranku to prawdziwa przyjemność, jak również spora dawka energii na cały dzień!

Różnorodność kaw potrafi w każdym człowieku spowodować zawrót głowy, tak dużo ich jest.

Espresso, Cappuccino, Latte, Irish Coffee, Flat White… Czym one się dokładnie różnią? A przede wszystkim jak wykonać i podać pyszną kawę we własnym domu?

Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik który pomoże każdemu z Was wybrać swój ukochany rodzaj kawy :)

 


1. Espresso

Symbol Włoch, a zarazem składnik wszystkich pozostałych kaw. Espresso jest mała, czarna oraz mocna, to max. 25-30 ml a czas ekstrakcji wynosi około 25 sekund, a użyta woda powinna mieścić się w temperaturze od 88 do 92°C. Jest to kawa naprawdę wyrazista!

2. Cappuccino

Połączenie espresso z aksamitną, pozbawioną pęcherzyków pianką mleczną. Składa się z 100 ml mleka. Pianka powinna mieć grubość ok 2 cm i po spienieniu objętość mleka wynosi 125 ml. Po połączeniu tych dwóch składników objętość napoju wynosi 150 ml. Cappuccino najlepiej makuje z dodatkiem pysznego ciasta lub kruchymi maślanymi herbatnikami!

3. Latte

Po włosku "latte" oznacza mleko. Jest to kolejna odsłona połączenia espresso z dużą ilością mleka. Objętość mleka wynosi 200 ml a nawet więcej! Na samej gorze tworzy się po spienieniu piękna aksamitna pianka. Do Latte z czystym sumieniem polecamy syropy o różnych smakach oraz pyszny deser!


4. Macchiato

Kawa espresso podana w standardowej ilości, zabarwiona delikatną pianką która uzupełnia filiżankę do końca.

5. Latte Macchiato

Prawidłowo wykonane Latte Macchiato posiada trzy warstwy. Na początku wlewa się gorące spienione mleko do którego dodajemy porcje a niekiedy dwie porcje espresso. Całość możemy udekorować bitą śmietanką. Całość posiada 200 ml pojemności więc często serwujemy je w długich przezroczystych szklankach.

6. Flat white

W wolnym tłumaczeniu "płaska biała". Kawa tradycyjnie przyrządzana z podwójnego espresso zalane gorącym mlekiem (niespienionym!).


7. Ristretto

Pomniejszone espresso, dosłownie kawa na jeden łyczek. Przygotowuje się ją z 15 ml wody.

8. Irish coffee

Jak sam nazwa wskazuje jest to kawa po irlandzku. Jest to mocna czarna kawa lub po prostu espresso połączone z miarką podgrzanej whiskey, brązowym cukrem a całość przyozdabiamy bitą śmietaną. Całość podajemy w kieliszku do piwa.

9. Mocha

Kolejny wariant z kaw mlecznych. Przygotowuje ją poprzez dodanie do espresso czekolady, a całość zalewa gorącym mlekiem. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną. Czekolada może być w proszku lub w syropie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl