Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

INFOLINIA: 510 86 83 86 pon.-pt 10-18  sob. 10-14

strefa

Jak wybrać ekspres do gastronomii

W gastronomi, hotelarstwie (sektor HoReCa) wykorzystuje się zarówno tradycyjne ekspresy tzw. kolbowe z osobnym młynkiem do mielenia ziarna kawy jak i w pełni zautomatyzowane urządzenia.

Ekspresy kolbowe

To najbardziej profesjonalne urządzenia do parzenia. Kawa z tych urządzeń ma zawsze niepowtarzalny smak i aromat, piękną gęstą cremę składającą się z oleistych substancji wyciśniętych z kawy. Zmieloną kawę umieszcza się w uchwycie filtra (portafilter) i ugniata. Następnie przez zmielone ziarna kawy pod ciśnieniem przepuszczana jest gorąca woda (temperatura 90-96°C). Jednak i te urządzeni podlegają zmianom – unowocześnieniu, programowaniu parametrów które znaczącą mają wpływ na kawę: czas ekstrakcji (infuzji) temperatura zaparzania, ilość podawanej wody, pre-infuzja (proces uwalniający największy aromat i smak kawy poprzez wstępne zaparzenie), oszczędny system zużycia gorącej wody, itd. Przy pomocy takiego ekspresu doświadczony barista potrafi „wyczarować” kawę, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy

sanremo

Młynek

Młynek powinien w odpowiedni sposób mleć kawę. Bardzo ważne jest, aby drobinki kawy charakteryzowały się jednorodną wielkością, a podczas mielenia kawa nie zmieniała znacząco swojej temperatury. Taka kawa ma zupełnie inny smak i zapach (gorzki, przypalony). Profesjonalny młynek powinien być wyposażony w żarna stalowe, żeliwne lub ceramiczne o średnicy co najmniej 58mm. Powierzchnia żaren powinna być równomiernie i gęsto zapełniona ostrymi rowkami. Podczas wyboru młynka musimy podjąć decyzję czy ma być wyposażony w automatyczne namielenia wprost do kolby z programowanym czasem namielenia. Ograniczy to straty przy zrzucaniu zbyt dużej ilości zmielonej kawy, kawa nie będzie wietrzała, a dawki będą zawsze równe. Młynek powinien mieć płynną regulację stopnia zmielenia (w dużym zakresie). Zwróćmy także uwagę na jego wydajność czyli ilość zmielonej kawy na godzinę.

mlynek quamar

Automatyczne ekspresy do kawy

Profesjonalne urządzenia z wbudowanym młynkiem ograniczają rolę osoby przygotowującej kawę do włączania przycisków i odbierania gotowego napoju. Wyposażone w wyświetlacze tekstowo graficzny nierzadko umożliwiają zaprogramowanie wielkości filiżanek oraz proporcji danej kawy (woda, mleko) jak i stopnia jej zmielenia, informują o konieczności napełnienia pojemnika na kawę czy opróżnienia pojemnika z fusami. Większość dostępnych na rynku modeli posiada automatyczny spieniacz mleka z funkcją One Touch. Różnią się jednak od tych w zastosowaniu domowym wydajnością, dedykowane do tworzenia od 50 do 200 kaw/dziennie. Rozwiązania podłączenia do wody oraz zrzucania fusów bezpośrednio do dużego pojemnika na odpadki, podłączenia odpływu do ścieków skraca czas parzenia i obsługi takich ekspresów. Nierzadko wyposażone w dodatkową funkcję parzenia kaw w dzbanku jest to przydatna opcja przy obsłudze sal śniadaniowych czy dużych konferencji.

jura x3

   

Jak wybrać ekspres do biura  Jak wybrać ekspres do domu

 

WszystkoDoKawy.pl

Odwiedź nas i przekonaj się co możemy Ci zaoferować

WszystkoDoKawy.pl

Copyright © 2007 - 2016
WszystkoDoKawy.pl