Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

INFOLINIA: 510 86 83 86 pon.-pt 10-18  sob. 10-14

strefa

Dlaczego kawa jest kwaśna

Najczęściej zadawanym pytaniem przez klientów w sklepach z kawą, kawiarniach, czy w sieci jest: „Jaką kawę kupić? Którą kawę polecacie, tylko żeby nie była kwaśna”

Zagadnienie kwaśnej kawy jest bardzo złożone. A my postaramy się odpowiedzieć na pytanie czmu kawa może być kwaśna.

PAMIĘTAJ!!! W kawie nie szuka się kwaśności. Kwaśność jest zła. Szukamy kwaskowatości!

kwasnosc kawy

Przede wszystkim trzeba rozróżnić dwa podstawowe pojęcia, które na pierwszy rzut oka brzmią podobnie, jednak ich znaczenie jest zupełnie różne.
Chodzi o takie pojęcia jak:

  • kwasowość - zrównoważony smak kawy, który poprawia jej walory smakowe, efekt pożądany, np. kawy kenijskie, kawy z Kostaryki czy Meksyku urzekają nas cytrusowymi, słodkimi nutami
  • kwaśność - efekt niepożadany w kawie, który podczas jej spożywania, przyprawia nas o dreszcze i wykrzywia buźki w róźne strony :)

Co wpływa na kwaśność kawy?

Temperatura zaparzania - im niższa temperatura, tym napar jest bardziej kwaśny; Temperatura oraz długość cyklu patrzenia kawy są kluczową sprawą, jeśli chcemy otrzymać filiżankę wspaniałej kawy, która zachowuje swój smak i aromat. Najlepsza temperatura do parzenia kawy to 90-96° C.


Ubicie kawy (przy ekspresach kolbowych)- kolejny kluczowy proces przygotowania kawy do ekstrakcji. Dla doświadczonego baristy wystarczy dosłownie chwila by zaparzyć nam rewelacyjne espresso. Dla mniej zaawansowanych podpowiadamy, że właściwe ubicie kawy składa się z 2 etapów.
Pierwszy polega na delikatnym ubiciu kawy, którego celem jest ujednolicenie kawy w kolbie, czyli jej równe ułożenie. Dlaczego delikatne? Bo zbyt mocny nacisk może spowodować wyciek części olejków aromatycznych co pozbawi naszą kawę właściwych walorów smakowych. Po tej czynności, z wyczuciem uderzamy trzonkiem tampera w bok kolby aby kawę odbić i przechodzimy do drugiego etpau, którym jest mocne ubicie dające nam piękny krążek z kawowego ziarna. Dla wykończenia polerujemy kawę tamperem.


Niedostosowany czas zaparzania - Czas ekstrakcji ze zmielonych ziaren kawy ma ogromny wpływ na walory smakowe naparu. W trakcie tego procesu wypłukiewane są najcenniejsze aromaty i smaki. Każdy gatunek, rodzaj kawy wymaga od nas różnego czasu parzenia, tzn czasu, po którym kawa będzie najlepiej smakować, dlatego warto eksperymentować zarówno z czasem i temperaturą dla danej mieszanki kawy.
Rodzaj kawy (gatunek : arabica czy robusta)-arabika jest zawsze bardziej kwaskowata z nutami owocowo- kwiatowymi, robusta natomiast ziemista z czkoladowym, dymnym aromatem.


Stopień wypalenia kawy - ciemniejsze- niweluje kwaśność kawy i wprowadza nutkę goryczki, jaśniejsze- uwypukla kwasowość kawy, a w odpowiednich warunkach daje niezwykłe doznania smakowe.


Higiena - Należy pamiętać, że urządzenie w którym przygotowujemy kawę musi być utrzymane w nienagannym stanie. Codzienne czyszczenie i regularna konserwacja mają ogromne znaczenie na jakość naparu.

 

Które kawy polecamy naszym klientom?

Caffe Vergnano Antica Bottega
Wysokiej jakości mieszanka trzech środkowoamerykańskich arabik:
z Nikaragui o mocnym aromacie i słodkim posmaku,
z San Domingo - bardzo delikatnej w smaku,
z Kostaryki- o bardzo zdecydowanym smaku i aromacie.
Czwartym składnikiem mieszanki jest dodatek robusty z Zairu, dzięki której espresso ma idealną, gęstą cremę.

skład: 92% Arabica, 8% Robusta
stopień palenia: średni
zawartość kofeiny: niska
typ: kawa ziarnista

Pellini TOP
Idealnie zbalansowana mieszanka 100% arabiki, w skład której wchodzi 6-8 starannie selekcjonowanych odmian górskich arabik.
Każda odmiana arabiki jest palona oddzielnie, w małych porcjach, wolno i w odpowiedniej dla niej temperaturze.

Skład: 100% Arabica
Stopień palenia: średni
Zawartość kofeiny: niska
Typ:Kawa ziarnista

Qubik Caffe SALVADOR- 100% arabika
Kawa charakteryzuje się delikatnym smakiem a zarazem intensywnym aromatem z wyczuwalną słodyczą. Osoby poszukujące subtelnej słodyczy połączonej z brakiem goryczki w kawie będą w pełni zadowolone.

Skład: 100% Arabica
Stopień palenia: jasny
Zawartość kofeiny: niska
Typ: Kawa ziarnista

Italcaffe GRAN CREMA
Doskonała mieszanka dla tych, którzy lubią kawę kremową o pełnym, intensywnym smaku. Kawa dla prawdziwych koneserów, którzy szukają tradycyjnego smaku włoskiego espresso.

skład: 80% arabica 20% robusta
stopień palenia: jasny
zawartość kofeiny: niska
typ: kawa ziarnista

LaBrasiliana MARFISA
Świetnie zrównoważony i delikatny smak. Mieszanka 3 różnych odmian arabiki z Brazylii, Salwadoru i Kolumbii. Zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.

skład: 100% arabica
stopień palenia: średni
zawartość kofeiny: niska
typ: kawa ziarnista

 

WszystkoDoKawy.pl

Odwiedź nas i przekonaj się co możemy Ci zaoferować

WszystkoDoKawy.pl

Copyright © 2007 - 2016
WszystkoDoKawy.pl