Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

INFOLINIA: 510 86 83 86 pon.-pt 10-18  sob. 10-14

strefa

Jak wybrać ekspres do domu

Aromat świeżo zmielonej i zaparzonej kawy roznoszący się po Twoim domu. Smak mocnego espresso wczesnym rankiem i delikatnego cappuccino po południu. Chcesz codziennie móc delektować się najlepszym smakiem i aromatem kawy rodem z włoskiej kawiarni, nie tracąc przy tym zbyt dużo czasu na jej przygotowanie?

rodzaje kaw nivona

Ciśnieniowy ekspres do kawy to najlepszy wybór - Twoje czynności ograniczy do minimum. Wystarczy naciśnięcie jednego przycisku i gotowe!

Wybór odpowiedniego urządzenia stawia wiele pytań i wątpliwości. Szeroka rozpiętość cenowa, wartość parametrów podawanych przez producentów stawiają o zawrót głowy.
Dlatego podpowiemy Ci na co zwrócić uwagę, aby ułatwić wybór.

Jednym z ważniejszych czynników jest odpowiednie ciśnienie. To ono sprawia, że kawa jest idealnie zaparzona. Ekspresy wysokociśnieniowe tzw. automaty mają zwykle 15 bar, chociaż na rynku znajdziemy przekrój od 9 do 15 bar. W automatycznych ekspresach ciśnieniowych kawa parzona jest i tłoczona na zewnątrz, w związku z czym cały proces ekstrakcji trwa tylko kilka sekund. Tak uzyskany napar znacząco różni się w smaku od kawy zaparzonej „po turecku”. W tym drugim procesie zmielone ziarna leżą w gorącej wodzie od kilku do kilkudziesięciu minut, dodatkowo potrafią się z nich wydobywać pozostałości po jej paleniu, czego unikniemy używając ekspres ciśnieniowy.

Młynek i świeżo namielona porcja kawy to kwintesencja intensywności kawy. Im krótszy czas od zmielenia do zaparzenia, tym większy aromat w filiżance. Ważne jest, aby młynek był żarnowy (nie skrzydełkowy) oraz miał możliwość regulacji stopnia zmielenia. Wybór domowego ekspresu z ostrzami ceramicznymi nie jest koniecznością. Przygotowując kilka kaw dziennie, młynek stalowy nie nagrzewa się, a smak kawy pozostaje niezmieniony.

Cappuccino i latte macchiato to kawy wymagające spienionego mleka. Piana mleczna powinna mieć delikatną strukturę odpowiednio napowietrzoną drobnymi pęcherzykami powietrza. Jej temperatura nie może być wyższa niż 64ºC. W ekspresach automatycznych mamy wybór rodzaju spieniacza. Może on być manualny tzw. Paranello lub Spumatore.
Bardzo dużym ułatwieniem jest jednak tworzenie kaw mlecznych za pomocą jednego przycisku czyli funkcji One Touche. W takim urządzeniu są już zaprogramowane przepisy kawowe, które możemy dowolnie modyfikować. Ich przygotowanie ogranicza się do wyboru odpowiedniej kawy i naciśnięciu jednego guzika. Ekspres zmieli kawę, zaparzy ją oraz pobierze i spieni mleko w odpowiednich proporcjach.

Wysoka cena ekspresów bardzo często idzie w parze z jakością ich wykonania. Im droższe urządzenie, tym więcej opcji dodatkowych np. termos na mleko, tacka do podgrzewania filiżanek, kolorowy wyświetlacz lub możliwość zaprogramowania kliku napojów kawowych.

Jeżeli potrzebujesz więcej informacji i szczegółów dotyczących ekspresów, zapraszamy do naszych salonów. W punktach Grupy WszystkoDoKawy.pl poczęstujemy Cię filiżanką aromatycznej kawy z dostępnych urządzeń pokazowych. Sam sprawdzisz jak pracuje ekspres, jaką kawę zaparza, jakie ma funkcje i możliwości.
Sprawdź, posmakuj i wybierz ekspres idealny dla Ciebie. ZAPRASZAMY!!

   

Jak wybrać ekspres do biura  Jak wybrać ekspres do gastronomii

WszystkoDoKawy.pl

Odwiedź nas i przekonaj się co możemy Ci zaoferować

WszystkoDoKawy.pl

Copyright © 2007 - 2016
WszystkoDoKawy.pl