Przygotowanie ekspresu do pracy

1. Usunąć elementy z szufladki na fusy
2. Napełnić pojemnik woda,
3. Nasypać  kawy do zbiornika.
4. Uruchomić funkcje przelewania wody - gorąca woda - ODPOWIETRZANIE UKŁADU
5. Ustawić grubość mielenia młynka podczas jego pracy im liczba mniejsza tym bardziej miałka kawa.
6. Ustawić wielkość wsadu 7-9 g.
7. Zbadać twardość wody i ustawić poziom jej twardości (od 1 do 4).
8. Ustawić wielkość kawy; espresso 50 ml, mała 80 ml. duża 130 ml.
9. Po wydaniu około 100 l. –ODKAMIENIĆ.
10. Po każdym okamienieniu należy rozkręcić zaparzacz, wyczyścić sitka, umyć i nasmarować mechanizm, sprawdzić uszczelki. Wyzerować sygnał odkamienianie
11. Sprawdzić jakość zmielonej kawy w pojemniku na fusy. Pastylka musi być sucha   nie rozpadać się. Gdy jest mokra może być złe ustawienie wielkości wsadu, gdy rozpada się może być złe ustawienie młynka (za grubo zmielona kawa)
12. Młynek- Mierzymy czas mielenia, powinien być 1 sekunda na 1 gram kawy.
13. Gdy jest dłuższy żarna są do wymiany.
 
 
Wady:
1. Może być złe mielenie np. za długie - kawa gorzka.
2. Kożuch (krema) jest brązowa na brzegach biała - kawa przepalona.
3. Kożuch (krema) brązowa na brzegach, szybko znika - kawa przepalona.
4. Kożuch krema biała w srodku bąbelki -za niska temperatura kawy lub źle zmielona.
5. Kożuch krema z „oczkiem” w środku - woda za gorąca.
6. Brak kremy -woda jest zimna lub zakamieniony ekspres.
7. Woda w zbiorniku na fusy-uszczelki zaparzacza do wymiany.
8. Fusy w zbiorniku - zużyte żarna w młynku.